Nebūk be ryšio - CERT-LT įspėja apie apgaulingus elektroninius laiškus
Turite klausimų ar pastebėjimų? Susisiekite! ?
Pagrindinis Aktualijų archyvas CERT-LT įspėja apie apgaulingus elektroninius laiškus

CERT-LT įspėja apie apgaulingus elektroninius laiškus


2017-02-13

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos nacionalinis elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys (CERT-LT) įspėja apie plintančius apgaulingus laiškus. Šiuo metu plinta suklastotos žinutės, kuriomis siekiama įtikinti vartotojus, kad jiems rašo Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovai. Tokias el. žinutes-klastotes siunčiantys asmenys informuoja apie neva mokesčių gražinimą. Žinutėje-klastotėje pateikiamas gramatiškai netaisyklingas tekstas ir interneto nuoroda (adresas) į suklastotą interneto svetainę, kurioje prašoma suvesti asmeninius duomenis.

Klastotės puslapio adresas (clarorenuevateperu.com/…..). neturi nieko bendra su tikrąja Valstybinės mokesčių inspekcijos svetaine (vmi.lt).  Šiomis dienomis plintančių klastočių laiškų tema „Mokesčių grąžinimas“.

Klastotės pavyzdys:

Sukčių laiško pavyzdys (kalba netaisyta, „Italic“ šriftu išskyrėme mes, klastotėje buvo tiesus spalvotas šrftas):

Mokesciu grazinimas

data: 2017-01-27

Mes nustatyti klaida i savo mokescio apskaiciavimo nuo paskutinio mokejimo, sudare 1,275.00 Lt. Kad mums grazinti pertekliu mokejima, mes turime patvirtinti keleta papildomu detaliu po Kuris lesas bus pervedami i Jusu nurodyta banko saskaita.

Noredami patvirtinti [nuoroda į Valstybinės mokesčių inspekcijos svetainės klastotę]

Prasome uzpildyti zemiau esancia forma ir toliau gausite 1,275.00 LTL suma, yra grazinamas i savo saskaita Valstybine mokesciu inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansu ministerijos.

CERT-LT turimą informaciją perduoda valstybių, iš kurių tarnybinių stočių šie tinklalapiai skelbiami, atsakingoms institucijoms, kitų šalių CERT organizacijoms ir imasi visų reikalingų veiksmų, kad tokios klastotės neplistų.

CERT-LT rekomenduoja:

  • Gavus lietuvišką pranešimą apie „mokėjimą“, atkreipti dėmesį į sakinių gramatiką. Užsienio sukčiai beveik visada parengia netaisyklingą tekstą.
  • Jei jūsų el. pašto adresas yra, pavyzdžiui,  [email protected] ir gavote įtartiną pranešimą apie „skubų mokėjimą“ iš savo įmonės vadovo Juozo ([email protected]) – būtina pasitikrinti! Nusikaltėliams nėra sunku padirbti siuntėjo adresą.
  • Pranešti apie tokius laiškus adresu [email protected]

Daugiau informacijos:

https://www.cert.lt/naujienos/padaznejo_banku_svetainiu_klastotes.html.

Nebūk be ryšio Nebūk be ryšio
Aktualijų archyvas

KITOS AKTUALIJOS

Bendrosios elektroninių ryšių sektoriaus pajamos 2023 m. II ketvirtį sudarė 211,4 mln. Eur ir, palyginti su 2022 m. II ketvirčiu, išaugo 4,8 proc., rodo Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) surinkti duomenys. Pajamos, gautos už duomenų perdavimo paslaugas, sudarė 126,1 mln. Eur, t. y. 12,4 proc. daugiau nei 2022 m. II ketvirtį. „Duomen� ...

Plačiau

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) įpareigojo tris rinkos dalyvius – „Telia Lietuva“, „Tele2“ ir „Bitė Lietuva“ – užtikrinti universaliųjų elektroninių ryšių paslaugų teikimą Varėnos, Ignalinos, Šalčininkų ir Švenčionių rajono bei Pagėgių savivaldybėse. Sprendimas įsigalioja nuo liepos 1 dienos. Universalioji paslauga ...

Plačiau

Internetui Lietuvoje jau daugiau nei 30 metų, o tarptautinė Saugesnio interneto diena šiemet paminėta 20 kartą. Internetas, tinklų aprėptis ir greitis siejami su spartesne pažanga, tačiau  internetas turi ir tamsiąją pusę, su kuria galima susidurti bet kada. Pavyzdžiui, Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) interneto karštoji linija sausį ...

Plačiau

APIE PROJEKTĄ

Svetainės www.nebūkberyšio.lt paskirtis – suteikti patogią prieigą prie Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) administruojamų informacinių išteklių apie įvairias Lietuvoje teikiamas elektroninių ryšių paslaugas, jų kokybę, plėtrą ir saugumą.